· 

Meer diepgang op je gevoel

 

Hoe we meer rust in ons hoofd krijgen heb ik in mijn vorige blog eigenlijk al reeds beantwoord. Nu gaan we dieper in op ons gevoel en hoe we onszelf nog beter naar binnen kunnen leren keren. In deze post gaan we onszelf de volgende vraag stellen: 'Hoe kunnen we zo bij ons gevoel komen, dat we ons positiever en meer onszelf gaan voelen? En daarbij meer gaan genieten van al de dingen om ons heen?'

 

 

Allereerst is het belangrijk dat je jezelf de vraag stelt: 'hoe goed luister ik naar mijn gevoel?' Luister je ernaar, maar negeer je het? Vind je het moeilijk om een onderscheid te maken tussen al je gevoelens? Of ben je jezelf misschien niet eens meer of nauwelijks nog bewust van je gevoelens, omdat je je focus voornamelijk legt op je gedachten? Dit zijn allemaal mogelijkheden.

 

Een dag brengt natuurlijk vele indrukken met zich mee. Wanneer je tijden lang aan een stuk doorgaat, zonder daar even bij stil te staan, kan het flink wat van je vragen. Gun jij jezelf dan ook wel eens rust en ontspanning? Waarom ik dit vraag? Nou omdat dit deels samenhangt met de eerder benoemde vraag waar wij graag een antwoord op krijgen. Namelijk hoe dieper in kan worden gegaan op je gevoel. Hier ga ik verder in deze blog op in! 

 

Hoe ik dit voor elkaar krijg? Simpelweg meer stilstaan 'in' het moment. Vaak willen we alsmaar doorgaan. Er lijkt geen einde aan te komen en we gunnen onszelf dan ook maar minimaal rust. Wat nu de verandering brengt? Ga jezelf eens bewustmaken van wat de waarde is van het stilstaan bij momenten. Wat schiet je ermee op en wat voor positief effect heeft het op jouw welbevinden? Door ergens anders naar te leren kijken, behoor je hier ervaringen mee op te doen. Het zelf te voelen, ervaren en inzien. Hierdoor kun je jezelf ook vaker en gemakkelijker verplaatsen in iemand met eenzelfde ervaringen, je koppelt er jouw gevoel aan. Het gevoel dat jij kreeg in eenzelfde situatie. Wanneer je iets niet hebt meegemaakt, is het moeilijker om je in een ander in te leven. Je kan je weliswaar voorstellen dat het een hele moeilijke situatie is voor de ander, maar meer dan dat is dan moeilijk om in jezelf te voelen. Voorstellingen doen is namelijk iets anders dan zelf de situaties ook te hebben ervaren. Ofwel, terugkomend bij mijn punt. Als iemand anders je een perspectief toereikt, kan dit sneller aan je voorbij gaan dan wanneer je dit ook zelf hebt ervaren en nog belangrijker 'gevoeld'. Voelen wat het met je heeft gedaan. Dan blijft het sneller hangen en neem je dit eigenlijk in automatisme mee in volgende situaties. 

De momenten gaan voorbij en we geven ons niet of nauwelijks nog de gelegenheid om ervan te genieten. Of om het in ieder geval volledig binnen te laten komen. Het komt net voldoende binnen om er een oordeel of mening over te vormen, of nog niet eens, maar het komt vrij weinig binnen bij ons gevoel. Vaak zijn de antwoorden die we geven daardoor ook niet altijd even goed doordacht. Je kan dan ook anders overkomen dan je mogelijk bedoelt, waardoor een antwoord niet altijd gewaardeerd kan worden. De beste momenten waarin je dieper tot je gevoel kan komen? Momenten van ontspanning, zonder dat je de focus legt op andere dingen. Momenten zonder spanning, stress of druk vanuit jou of anderen. Leg even (of liever altijd!) de focus op jezelf. Het is niet moeten, het is mogen in je leven! Jij geeft vorm aan jouw leven en bepaalt hoe deze wandeling eruit komt te zien. Dat doe je mede door keuzes te maken. (En even tussendoor, welke keuze je ook maakt er is geen foute keuze. Iedere keuze is goed. Als je jouw gevoel volgt en van daaruit een keuze maakt, draag je altijd bij aan je geluk. Of zich dat nu uit in een mooie herinnering, een leermoment of juist in een verdere ontwikkeling in je leven. Het is altijd een vooruitgang in je leven. Volg je gevoel en intuïtie en maak een bijdrage van iedere situatie. Of je er nu voor kiest om linksom te gaan of juist rechtsom, als het maar een wandeling wordt waar 'jij' helemaal van kan genieten en waar jij iets uithaalt. Het hiermee iets invult in je leven). 

 

Even terugkomend op de vraag waar we graag een antwoord op willen ontvangen. De verandering! Voel eens even van binnen, 'gun' jij jezelf weer rust en ontspanning in je lichaam? Of ben je er van overtuigd dat er belangrijkere dingen zijn in het leven dan je eigen welzijn? Wanneer jij voor jezelf kiest, is het tijd voor de volgende stap. We gaan het 'moeten' vermijden en ons 'vrijwillig' rust en ontspanning aanbieden. Als het goed is heb je in de vorige blog nagedacht over hoe je dit voor jezelf aan zou kunnen pakken. Wellicht heb je hier ook al mee geoefend. Wanneer je hier misschien nog niet de tijd voor hebt gehad, geen nood! Je krijgt hier voldoende de tijd voor! Dat is het fijne aan dit allemaal, het gaat allemaal in 'jouw' eigen tijd. Het maakt niet uit of je er jaren over doet of maar enkele dagen, dit even heel zwart-wit gezegd. Het is 'altijd' goed! Leg tijdens deze activiteiten even alles weg. Geen afleiding van je telefoon, of misschien je to-do lijstje waar je tijdens de activiteit door wordt afgeleid. Zoek een voor jou rustige omgeving op waar je jezelf echt even rust kunt geven. Wanneer je ervoor kiest om even helemaal niets te doen, ook een hele goede rustactiviteit! Ga eens letten op de dingen om je heen die normaal aan je voorbij gaan. Alle geluiden om je heen, wellicht van de wind of van de vogels. Probeer die geluiden eens bij je binnen te laten komen en... geniet! Voel de temperatuur, zelfs al is er een kou. Sluit je er niet voor af maar stel je gevoel er juist voor open. Laat het bij je binnenkomen! Voel wat het met je doet. Let op alle kleuren om je heen, hoe mooi zijn deze? Ben je jezelf daar weleens van bewust? Zelfs als je een puzzel voltooid, kun je gaan letten op de allerkleinste details. Iets wordt al gauw als vanzelfsprekend en normaal gezien, terwijl het vaak uit zoiets moois bestaat. Kies ervoor, om te genieten van alle dingen om je heen! Op deze manier laat jij het jezelf toe om zelfs met de kleinste dingen in je leven gelukkig te zijn en zal je de grote geluksmomenten zien als enorme wonderen! Geloof me, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

 

Mensen zullen het als een cadeau gaan zien als ze zichzelf echt eens de tijd gunnen om een middagje lekker te gaan klussen aan een 'oud project' dat al een tijdje stil ligt. Hierbij geldt hetzelfde als bij een puzzel. Jouw focus leggen op een bepaald onderdeel, of juist een volledige activiteit waar jouw aandacht naartoe gaat, kan er even voor zorgen dat je al je andere zorgen laat gaan. Je zult jezelf dan even openstellen voor jouw gelukssensatie. Ga op zoek naar de dingen die jou rust en plezier bezorgen. Even weg van al het moeten en terug naar alle leuke dingen waarvan je zult genieten. Je kunt je leven maar eenmalig invullen, kies je dan voor de moeilijkste weg of de gemakkelijke? De weg van het meeste geluk? Of van een ander?


Wanneer je meer aandacht vestigt op je gevoel, ga je merken dat je je veel meer open gaat stellen naar jezelf. Er gaat een ontwikkeling in je lichaam plaatsvinden. Je gunt jezelf de mogelijkheid om jezelf echt eens te leren kennen. Te leren wat je nou allemaal leuk vindt en wat je nodig hebt om gelukkig te zijn! Alle dingen waar je normaal geen aandacht aan geeft of geen tijd voor hebt, die anders verwateren, zullen op dit moment een belangrijk aandachtspunt in je leven gaan vormen. Jij zal erkennen dat jouw gevoel er ook toe doet. Vul jouw gevoel eens in met positieve gevoelens, door heel veel leuke, ontspannende maar vooral ook adrenaline gevende activiteiten in te plannen.

 

Hoe meer je deze gevoelens gaat ervaren en dichter bij jouw gevoel 'van binnen' komt, des te meer je jezelf gaat leren zijn. In ieder persoon zit ontwikkeling, ook bij jou! Laten we allemaal ons best doen om onszelf in een stijgende lijn te laten groeien! En laat anderen eens zien wie jij nu echt bent. Want waarom een ander zijn, als de echte jij net zo goed of misschien zelfs beter is? Later met veel trots terugkijken op wat je hebt gepresteerd en hoe je bent geweest, dat is waar we allemaal naartoe willen werken. Begin eerst eens bij jezelf! Neem dit advies van mij aan en ga echt eens op zoek naar die persoon binnenin jezelf. Ga eens kennismaken met deze persoon en laat dit daarna ook anderen doen. Je gaat er jezelf echt veel levendiger en enthousiaster door voelen!


Mell.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0