· 

Rust in je gedachten en gevoelens

Ken je dat gevoel? Dat je van het ene moment op het andere vervelende onrustige gedachten en daarmee ook gevoelens ervaart? Dat je niets liever wilt dan weer eens wat rust in je lichaam krijgen? Dat rustige, fijne, levendige gevoel van binnen wat je vroeger altijd had.. Wat moet je 'nu' doen om weer terug te gaan naar dat fijne leven, waarin het in jouw beleving misschien nog 'wel' mogelijk was om te genieten van de dingen om je heen?

 

Ik ben me hier de laatste tijd erg mee bezig gaan houden. Wat maakt nu dat je jezelf in deze 'stabiele en wellicht veilige' omgeving niet volledig open kan stellen tot dit gevoel en dit zo gemakkelijk op te roepen is wanneer je in het buitenland bent, weg van alle balans en veiligheid? Wellicht geef je jezelf op dat moment wel de mogelijkheid om tot dat gevoel te komen, daar kun je tenslotte volledig jezelf zijn zonder er ook maar op aangekeken te worden of iets dergelijks. Je begeeft je in een voor jou 'onbekende' omgeving, wat enigszins ook wat levenslust en adrenaline opwekt. Daarbij, ik denk het belangrijkste van allemaal, kun je op een andere plek ver van jouw reële wereld alles even loslaten. Al je verwachtingen en al je verplichtingen. Je kunt je aandacht echt weer eens op jezelf richten en je hierbij meer openstellen voor je gevoel. Maar wat nou als ik je zeg dat dit in je 'reële' wereld ook mogelijk is? Je hoeft niet perse naar het buitenland om je innerlijke rust terug te vinden. Nee. Als je jezelf bewust bent van dit feit en voldoende zelfbesef en daadkracht hebt, is het mogelijk om rust in jezelf te vinden.

 

Hoe doe ik dit? Dat is misschien wel hetgeen er nu bij je naar boven komt. Allereerst is het belangrijk dat je jezelf beseft dat iedereen alles doet in een eigen tempo. Jezelf afstraffen voor het feit dat het in jouw ogen niet snel genoeg gaat, vertraagt alleen je proces van ontwikkeling. Ben lief voor jezelf! Geef je gevoel de mogelijkheid om naar boven te komen. Zoek naar bezigheden die jou erg doen ontspannen. Want wanneer je meer helderheid door rust in je hoofd hebt, is het mogelijk om je focus te leggen op je gevoel. Wanneer je bijvoorbeeld vermoeid bent en geen helderheid of rust in je hoofd kan creëren, is het dus ook moeilijker om je focus te leggen op je gevoel. Je weet dan simpelweg niet of je gevoel komt vanuit je intuïtie en innerlijke rust, of is ontstaan door een bepaalde gedachte. Bovendien kun je op dat moment ook allerlei gedachten ontwikkelen die je alles behalve rust geven. En hoe kun je erachter komen wat jou nou echt rust geeft? Door het te proberen! Zet voor jezelf eens een aantal dingen onder elkaar die jou rust kunnen geven. Wellicht dat je ook bekenden om raad kunt vragen, omdat zij je tenslotte als een van de beste kennen. En ga deze activiteiten eens uitvoeren. Mogelijke rustactiviteiten zijn: een boek lezen; een rustige (avond)wandeling (door de natuur); creatieve activiteiten zoals schilderen of puzzelen zorgen er ook voor dat je meer rust in je hoofd krijgt, doordat je jouw focus even legt op een aspect in plaats van op alle gedachten die er in je hoofd doorgaan. Ook het uitspreken van je zorgen naar naasten en/of geliefden is een mogelijkheid die heel erg kan zorgen voor rust. Bepaalde gedachten of gevoelens opschrijven, maar ook dagelijkse planningen noteren zodat je jezelf niet meer verplicht 'om ze te onthouden'. Dit zijn een aantal mogelijke uitingen die ervoor kunnen zorgen dat jij bepaalde (onrust)gedachten en spanningen los kunt laten en je focus dus te allen tijde kan leggen op je gevoel.

 

Dit is een belangrijke eerste stap! Benieuwd naar meer diepgang op hoe je jouw gevoel meer naar de bovengrond kan halen? Lees dan mijn volgende blog die zal gaan over het meer leren begrijpen en voelen van je gevoel. Met als gevolg dat je jezelf uiteindelijk levendiger zal gaan voelen en meer kan gaan genieten van alle dingen om je heen. Hopelijk brengt het jou enige verschillen!

 

Mell.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0