· 

Belemmeringen en blokkades

Soms heb je van die momenten dat niet alles loopt zoals gehoopt of zoals verwacht. Alles verloopt dubbel zo traag; kost intens veel energie en aandacht en wil nog wel eens anders uitpakken dan je voor ogen had. In plaats van dat ‘roze kleurige wolkje’ waar je eigenlijk op hoopte, voelt het eerder als een diep; zwart gat. Maar hoe hier nu mee om te gaan? De situatie vergt al je energie van je alsof het ergens een lek heeft. Alsof het ergens al je energie opneemt en je er geen energie voor terug krijgt. Hoe moet je met een situatie dealen die veel energie van je vereist, als je al bijna door je reserve-energie heen bent?

Uit ervaring kan ik spreken dat ik hier de oplossing voor heb. Allereerst is zelfliefde het belangrijkste wat hierbij komt kijken. Kijk naar je eigen gevoelens die hierbij komen kijken. Probeer jezelf en ‘je gedachten en gevoelens’ te analyseren en geef jezelf tegelijkertijd voldoende rust om deze gevoelens een plekje te geven. Zeker als je in een burn-out hebt gezeten, kan dit heel veel van je vereisen. Het is dan ook belangrijk dat je je eigen grenzen hierin aangeeft en bewaakt. Voel je dat het even te veel voor je is en het beter is als je even een stapje terug doet? Durf dan ‘nee’ te zeggen, in het belang van jezelf. Jij bent overigens de enige die dit bij jou aan kan voelen. Het is namelijk niet zo dat een ander even in jou kan kruipen om te peilen hoe het er daarbinnen aan toe gaat. Dan komen we overigens ook bij het volgende punt, ‘praat’! Hoe meer je jouw gevoelens en gedachten communiceert, hoe gemakkelijker het voor jezelf zal zijn om deze te ordenen. Je gedachten die in je hoofd bijvoorbeeld echt heel belangrijk leken, kregen een andere waarde vanaf het moment dat je ze uitgesproken had. Dan denk je mogelijk bij jezelf ‘is dit echt hetgeen waar ik me mee bezighoudt?’ Of ‘maak ik me hier nou druk om?’ Daarbij kunnen andere perspectieven jou ook nieuwe beelden geven. Hier kun je jouw gedachten en gevoelens ook weer mee re-organiseren. Ontdek waar jouw ‘lek’ zit en probeer dit probleem op te lossen. Ga dus naar de wortels van het probleem en ontneem dit probleem zijn kracht.

Simpelweg zijn analyse, rust en communicatie dus erg belangrijk bij het doen van onderzoek naar jezelf. Daarbij is het ook belangrijk om je energie weer tijdig aan te vullen. Dit kun je doen door te mediteren of misschien wel dingen te doen die jij leuk vindt en die jou energie geven. 

Ga hier voor jezelf eens mee aan de slag en ik hoor graag of er voor jou ook veranderingen intreden.

Mell.


Reactie schrijven

Commentaren: 0